De A met een stunt van formaat

De sterren stonden niet gunstig voor onze seizoensopener tegen Sint-Niklaas C. Door het afhaken van enkele sleutelspelers bij de A, en het feit dat niemand van de B kon doorschuiven, waren we genoodzaakt naar A-normen een heel atypisch drietal op te stellen: Klaas, Koen en mezelve. In tweede provinciale is zo’n opstelling op voorhand kansloos. Dat was wat iedereen dacht en dat was ook ons gevoel.

Toen ik echter omstreeks 19u30 in het OCP aankwam, zag ik meteen dat er een aantal ploegen van Sint-Niklaas naar De Pinte waren afgezakt. Ik heb in de voorbije tien jaar al regelmatig tegen de Waaslandse club gespeeld en ik ken er bijgevolg bijna alle spelers. Mijn eerste indruk was: St-Niklaas C is niet met zijn sterkste viertal gekomen. Mijn aanvoelen was juist: een blik op het wedstrijdblad bij Roland leerde mij dat onze tegenstander niet bijzonder sterk stond opgesteld: Jan Inghels (D0), Wim Vandale (D4), Harry Vandale (D4) en Robin D’Heere (E0). Zouden we dan toch een kans maken? We bedachten terstond een plannetje dat even briljant was als eenvoudig: Klaas pakt er 4, ik 3 en Koen 2. Het wedstrijdverloop zou dan wel gunstig moeten verlopen. De foutenmarge was quasi nihil!

Om klokslag 20u mochten Koen en ik de debatten openen. Koen moest rasaanvaller Wim (D4) partij geven, een speler die hem blijkbaar uitstekend lag, zo bleek uit de 3-0 eindscore. Al meteen een eerste meevaller. Ik was intussen hun eerste man Jan (D0) aan het bekampen. Jan beschikt over een heel gecontroleerd aanvalsspel en liet me in de eerste set sterretjes zien. Ook in de tweede set liep ik wat achter de feiten aan, ook al wist ik de set nog bijna te winnen (13-11 voor Jan). Gelukkig kon ik mijn niveau gaandeweg de tweede set wat opkrikken. Het resultaat was vrij eenvoudige winst in de volgende twee sets (11-5 en 11-6). In de vijfde set schoot ik als een kanon uit de startblokken en mocht ik bij 5-0 van kant wisselen. Jan gaf zich echter niet gewonnen en dichtte de kloof helemaal (7-7). Gelukkig raakte ik bij mijn volgende aanval de rand van de tafel. De veer was gebroken bij Jan, en ik kon de set binnenhalen met 11-7. Een heel spannende match die heel belangrijk zou blijken in de eindafrekening.

Enters Klaas, die zijn eerste wedstrijd van het seizoen mocht spelen tegen de immer verraderlijke Harry (D4). Harry gaat al een hele tijd mee in het circuit en beschikt over een uitermate gecontroleerd spel: bijna geen rechtstreekse fouten, en vaak verwoestend uithalen met de forehand. Klaas had het niet onder de markt, want na 2 sets stond het 1-1. In set 3 leek Harry zelfs lange tijd de bovenhand te nemen, maar Klaas vocht terug en met een flinke eindspurt trok hij de set alsnog naar zich toe! Set 4 was enkel nog een formaliteit. Winst voor Klaas, en de kloof intussen iets gedicht tot 3-5, want Koen kon zijn stunt tegen Wim niet herhalen tegen Jan (0-3).

In de volgende 2 wedstrijden mochten Klaas en ik proberen de kloof helemaal te dichten. Ik nam het op tegen Wim, Klaas tegen Robin. We haalden het beiden met 3-0. De verrassende tussenstand was dus over halfweg 5-5! Het thuisfront werd op de hoogte gebracht, en de hoop op een heuse stunt was plotsklaps helemaal terug!

Van 5-5 ging het vervolgens logisch naar 6-6 (ik won met 3-0 tegen E0 Robin en Koen verloor met 0-3 tegen D4 Harry) en vervolgens naar 7-7 (3-0 voor Klaas na een mooie partij tegen Wim, en 0-3 winst voor Robin tegen Koene).

De laatste 2 wedstrijden zouden alles beslissen: Klaas nam het op tegen hun sterke man Jan en ik moest mijn zwart beest Harry bekampen. Drie wedstrijden in het verleden hadden me evenveel nederlagen bezorgd. Ik had dus eerlijk gezegd weinig vertrouwen in een goede afloop. Mijn vrees bleek gegrond want de eerste set ging met 4-11 naar Harry. Gelukkig wist ik de tweede set wel naar mij toe te trekken. Bij Klaas een omgekeerd scenario. Na winst in set 1 trok Jan de bordjes gelijk door set 2 eenvoudig met 2-11 te winnen. Het publiek had intussen door dat de A verwikkeld was in een epische strijd met Sint-Niklaas en spaarde zijn aanmoedigingen niet. Dat hielp want ik won set 3 vrij makkelijk en Klaas deed hetzelfde maar wel met de nodige moeite (12-10). In set 4 was de veer gebroken bij Jan, en stoomde Klaas door naar een 3-1 winst. Het gelijkspel was al binnen, ik moest voor de volle buit zorgen. Dat leek ook te gaan lukken want in set 4 stond ik ruimschoots voor. Maar Harry is een slimme speler, paste zijn spel aan, en haalde plots een zevental punten op rij. Weg vierde set, en alles of niets in de vijfde. Bij 5-3 in mijn voordeel mochten we van kant wisselen, alweer het signaal voor Harry om een tandje bij te steken, en voor ik het wist stond ik 7-10 in het krijt. De drang om een happy end te breien aan zo’n mooie avond was echter te groot. Ik vocht terug tot 10-10 en redde bij 10-11 een vierde matchbal, om het dan genadeloos met 13-11 af te maken. Een oerkreet was mijn deel, en niets dan blije gezichten in het publiek. De ploeg had iets fenomenaals gerealiseerd, en dat was te merken toen ik mijn smartphone opende en zag dat er 30 berichten in onze Whatsapp-groep waren gepost!

Het nieuwe seizoen is aldus met een onverwacht positieve noot geopend. In de refter boven mochten we onze overwinning vieren met pizza, maar die smaakte bijlange niet zo zoet als onze overwinning! Op naar meer van dat!